Frequently asked questions
Heeft u een vraag en staat die niet in deze lijst? Stuur ons dan gerust een mailtje via meedoen@bodemvoordebuurt.nl – we denken graag met u mee!
Achtergrond en doel van het project
-
De bodem in Tuindorp Oostzaan is zacht en het grondwater staat hoog. Daardoor zakt de grond en blijft er water staan. Door droge zomers en harde regen wordt dit erger. U ziet het misschien al zelf: bomen vallen om, er staan vaak plassen en er komt schimmel in huis. Dat maakt wonen minder fijn. Met het project Bodem voor de buurt willen we dit samen aanpakken. We onderzoeken hoe we de bodem kunnen verbeteren en de buurt leefbaar kunnen houden.
-
Het project loopt van 2025 loopt tot mei 2028. Het bestaat uit drie fases:
Onderzoek en gesprekken (2025)
Voorbereiding (2026)
Uitvoering (2027-2028)
-
We werken samen met Gemeente Amsterdam, Waternet, Kenniscentrum Bodemdaling en Fundering, Hogeschool van Amsterdam, Universiteit van Amsterdam, Muzus, ONE Architecture en Ymere. Elke partner heeft zijn eigen specialisatie, zoals water, bodemkwaliteit, gezondheid of sociale interactie.
Wonen en leefbaarheid
-
Nee, de huizen hoeven niet eerst weg. De huizen kunnen ook niet weg, want ze zijn beschermd stadsgezicht. Het is wel een lastig probleem. Daarom gaan we het probleem met verschillende experts goed onderzoeken. En samen op zoek naar passende oplossingen voor de wateroverlast en de verzakkende bodem.
-
Het weghalen van tegels helpt meestal al om wateroverlast te verminderen. Het water kan dan meteen de grond in zakken. Kies dan ook voor plantsoorten die wat beter tegen nattigheid kunnen. Soms lijkt het alsof er meer water omhoogkomt na het weghalen van tegels, maar dat komt niet door het weghalen zelf. Het laat alleen zien wat er al onder de tegels gebeurde.
Niet iedereen in Tuindorp heeft evenveel last van water in de tuin. Daarom kunnen wij geen algemeen advies te geven. Samen met onze projectpartners kijken we wat u zelf kunt doen om uw tuin beter te maken voor de bodem en het regenwater. We geven tips en praktische hulp. Wilt u tips of praktische hulp? Mail dan naar meedoen@bodemvoordebuurt.nl of kom langs op een van onze evenementen zodat we u aan de juiste experts kunnen koppelen.
-
Vocht in huis is ontzettend vervelend. Het is ook slecht voor uw gezondheid. U bent niet de enige. In Tuindorp Oostzaan hebben meer mensen er last van. Dat u last heeft van vocht in huis komt door de lage ligging van de wijk, de hoge grondwaterstand en de slappe bodem. Door ervoor te zorgen dat het grond- en regenwater kan wegzakken in de bodem kunt u het optrekkend vocht in de muren verminderen. Wilt u advies over uw situatie? Mail dan naar meedoen@bodemvoordebuurt.nl.
Weet u dat er ook 10 tot 15 liter vocht per persoon per dag de woning in komt? Alleen al door douchen, koken, wassen en gewoon ademhalen. En al dat vocht moet zo snel mogelijk uit de woning.
Wilt u weten wat u hier zelf aan kan doen? Het belangrijkst is: goed ventileren en luchten, en uw huis voldoende verwarmen. Ymere geeft tips om vocht in huis te verminderen. En op welke momenten u extra moet ventileren en een raampje moet openzetten.
Meer weten over vocht en schimmel in huis? Via de onderstaande linkjes vind u meer informatie en handige tips:
https://www.ymere.nl/ik-huur/reparaties-en-onderhoud/vocht-en-schimmel/vocht-en-schimmel-voorkomen/
-
Ja, zeker! In mei doen we bodemonderzoek. Wilt u uw tuin aanmelden of meer informatie? Mail ons of kom langs bij onze kraam tijdens de Groenmarkt op 10 mei.
Plejadenplein en buurtontwikkeling
-
We vernieuwen het Plejadenplein in 2027 en 2028. Voor die tijd doen we onderzoek, praten met bewoners, maken het ontwerp en bereiden de uitvoering voor. Samen bepalen we hoe het nieuwe plein eruit komt te zien.
-
Er was onvoldoende budget om de plannen van 2019 uit te voeren. Bovendien is gebleken dat de oplossingen in het ontwerp van 2019 geen rekening hielden met de natte en slappe bodem, terwijl we juist ook de wateroverlast in de wijk en de vochtproblemen in de huizen willen aanpakken.
-
Ja, het pierenbadje blijft! We weten hoe belangrijk het pierenbadje is voor de buurt. Het bad is bovendien beschermd stadsgezicht en een gemeentelijk monument. Het blijft ook in het nieuwe ontwerp van het plein. Wel gaan we, samen met u, kijken hoe we het bad kunnen opknappen.
-
We maken ook plannen voor de Meteorenweg. Deze weg is belangrijk voor verkeer, water en bodem. De plannen voor de Meteorenweg passen bij het ontwerp van het nieuwe plein. We zoeken nog naar geld om dit deel in de toekomst uit te voeren.
Meedoen en betrokkenheid
-
Bewoners zijn heel belangrijk in het project. U bent de expert van uw buurt. We praten graag met u – op straat, in een van de buurthuizen, of komen bij u thuis. U kunt ook meedoen aan een evenement of een project bijeenkomst. Wilt u iets vertellen of delen met ons? Mail dan naar meedoen@bodemvoordebuurt.nl.
We komen graag langs voor een kopje koffie. -
Ideeënsessies vinden regelmatig plaats. De eerste sessies waren op dinsdag 15 april 2025. De volgende sessies zijn op 4 juni en 2 juli. Hou onze nieuwsbrieven in de gaten of meldt u aan via meedoen@bodemvoordebuurt.nl.
Kunt u niet meedoen aan deze sessies, maar wilt u wel graag uw kennis, zorgen en – vooral - uw ideeën met ons delen?
In de Evenaar, het Middelpunt, de Bethelkerk en in het Zonnehuis staat een Bodem voor de buurt brievenbus waar uw suggesties in kwijt kunt. U kunt natuurlijk ook mailen naar meedoen@bodemvoordebuurt.nl. -
Onze partners zijn aanwezig bij verschillende evenementen, zoals een informatiemarkt, presentatie of ideeënsessie. We zijn ook regelmatig in de buurt. We staan met een informatie-kar op straat, werken in de Evenaar of bezoeken evenementen. Wij zijn op 5 mei ook bij de Kinderkermis en op 10 mei kunt u ons op de Groenmarkt vinden. Heeft u vragen? U kunt ons ook mailen via meedoen@bodemvoordebuurt.nl.
-
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief via www.bodemvoordebuurt.nl. We delen daar nieuws, evenementen en resultaten van ons onderzoek.