Wat kan ik nu al doen in mijn eigen tuin? Samen met onze projectpartners onderzoeken we hoe uzelf praktisch kunt bijdragen aan een betere bodem en waterafvoer in uw eigen tuin. We geven tips, praktische oplossingen en hulp om uw tuin toekomstbestendig te maken.
Het beste kunt u komende periode geen tegels wippen, in ieder geval tot de komst van het Plejadenplein. Wanneer het plein verbouwd wordt, kan dit er namelijk voor zorgen dat de wateroverlast in uw tuin nog erger wordt. Wel zijn er andere tijdelijke maatregelen die u kunt volgen, zoals het installeren van een pomp. Benieuwd wat u kunt doen in uw specifieke situatie? Mail dan naar meedoen@bodemvoordebuurt.nl of kom langs op een van onze evenementen zodat we u aan de juiste experts kunnen koppelen.
Ik heb veel wateroverlast in huis, wat nu? Wateroverlast is niet alleen ontzettend vervelend, maar ook de gezondheid van u (en uw gezin) aantasten. Dit is niets om u voor te schamen, wateroverlast is een gedeeld probleem in Tuindorp Oostzaan en ontstaat door de hoge grondwaterstand en verzakkingen in de zachte bodem.
Heeft u vragen over uw specifieke situatie en wat u het beste kunt doen? Mail dan naar meedoen@bodemvoordebuurt.nl, zodat we jouw situatie kunnen meenemen in onze onderzoeken en samen met onze partners oplossingen op maat kunnen bedenken.
Wanneer komt het nieuwe Plejadenplein?
De uitvoering van de herinrichting van het Plejadenplein staat gepland voor 2027-2028. Voorafgaand vinden uitgebreide onderzoeken en gesprekken plaats met bewoners om gezamenlijk te bepalen hoe het plein eruit komt te zien.
Blijft het pierenbadje bestaan?
Ja, het pierenbadje blijft zeker bestaan! We weten dat het pierenbadje ongekende waarde heeft en de trots is van de wijk. Het badje is cultureel erfgoed en daarom blijven we ervan af. Wel nemen we het pierenbadje mee in het herontwerp en bekijken samen met de buutbewoners hoe we het een mooie opknapbeurt kunnen geven.
Wat gebeurt er met de Meteorenweg?
We richten ons ook op een herontwerp van de Meteorenweg. Deze weg speelt een belangrijke rol bij verkeersveiligheid, waterafvoer en bodemkwaliteit. Er zullen plannen worden ontwikkeld die aansluiten bij het ontwerp van Plejadenplein en de behoeften en wensen van bewoners. Binnen het vierjarige Bodem van de Buurt project is geen ruimte voor de realisatie van deze weg. Daarom is de gemeente Amsterdam hard op zoek naar manieren om het herontwerp van de Meteorenweg te realiseren in de toekomst.
Waarom is er zoveel aandacht voor de bodem?
Uw huis in Tuindorp Oostzaan staat op een lastige bodem. Deze zacht grond zorgt ervoor dat de bodem zakt en water moeilijk wegloopt. Door droge zomers en steeds hevigere regenbuien worden deze problemen alsmaar groter. We zien het en misschien u zelf ook: omvallende bomen, plassen die blijven staan en vocht en schimmel in huis. Dit vermindert de leefbaarheid in uw huis en in de buurt.
Tuindorp Oostzaan is een unieke wijk met een rijke geschiedenis. Die verdient een stevige, gezonde bodem, zodat het een prettige en fijne thuishaven blijft. De bodem is de oorzaak van dit probleem, maar ook de basis voor de oplossing. Wat is precies de situatie in de bodem en de buurt? Hoe kunnen we de bodem versterken en de kwaliteit ervan verbeteren? Hoe kunnen we de leefbaarheid in de buurt vergroten? Dat onderzoeken we met het project Bodem voor de Buurt.
Hoe worden bewoners betrokken bij het project?
Bewoners zijn essentieel voor het succes van het project. We gaan actief in gesprek, organiseren evenementen en bijeenkomsten, en komen graag persoonlijk bij u langs voor een gesprek thuis. Uw ervaring en kennis zijn cruciaal om passende oplossingen te ontwikkelen. Er zijn verschillende manieren hoe u kunt bijdragen: we spreken u op straat, in een van de buurthuizen of komen bij u langs. U kunt zich ook aanmelden voor een van onze evenementen of ideeënsessies.
Wilt u uw verhaal delen? Mail dan naar meedoen@bodemvoordebuurt.nl. We komen graag langs voor een kopje koffie.
Wanneer kan ik meedoen aan een ideeënsessie?
Ideeënsessies vinden regelmatig plaats. De eerstvolgende sessie staat gepland op dinsdag 15 april 2025, maar ook in juni en september zullen er sessies worden georganiseerd. Hou onze agenda in de gaten voor de meest actuele informatie. Of meld u aan via meedoen@bodemvoordebuurt.nl en blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief en website.
Kan ik mijn tuin opgeven voor bodemmetingen?
Ja, zeker! Gemeente Amsterdam en Waternet voeren bodemmetingen uit in mei. Wilt u uw tuin aanmelden of meer informatie? Mail dan naar meedoen@bodemvoordebuurt.nl of bezoek onze kraam tijdens de Groenmarkt op 10 mei.
Hoe kan ik in contact komen met partners van het project?
U kunt onze partners ontmoeten tijdens onze evenementen, zoals een informatiemarkt, presentatie of ideeënsessie. Ook zijn we regelmatig aanwezig in de buurt. We staan met een kart op straat, weken in de evenaar of bezoeken evenementen in de wijk, zoals de Kinderkermis en Groenmarkt. Daarnaast kunt u direct contact opnemen via meedoen@bodemvoordebuurt.nl.
Hoe lang duurt het project Bodem voor de Buurt?
Het project is gestart in 2025 en loopt tot mei 2028, verdeeld in verschillende fasen: onderzoek en gesprekken (2025), voorbereiding en beheer (2026), en realisatie en uitvoering van oplossingen (2027-2028).
Welke partners doen mee aan het project?
We werken samen met Gemeente Amsterdam, Waternet, Kenniscentrum Bodemdaling en Fundering, Hogeschool van Amsterdam, Universiteit van Amsterdam, Muzus, ONE Architecture en Ymere. Elke partner heeft zijn eigen specialisatie, zoals waterbeheer, bodemkwaliteit, gezondheid, welzijn en sociale interactie.
Hoe blijf ik op de hoogte van het project?
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief via www.bodemvoordebuurt.nl of houd onze website en sociale mediakanalen in de gaten. We delen regelmatig updates, aankomende evenementen en resultaten van onderzoeken.
Dit project is een samenwerking tussen de Gemeente Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam, ONE Architecture, onderzoeksbureau Muzus, woningcorporatie Ymere, Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen, Waternet, de bewoners, ondernemers en instellingen van Tuindorp Oostzaan.